Zolang als ik me kan herinneren ben ik fan geweest van gaming en alles wat daarmee te maken heeft. Uiteraard de games zelf, maar ook de bijbehorende community en de interesse voor de hardware hebben in de afgelopen jaren heel wat tijd opgeslokt. LAN-party’s, competities, online of offline, het hoort er voor mij allemaal bij.
Momenteel maak ik deel uit van twee “clans” (Pochinki Front en VDRZ) die in de spaarzame uren die er nog zijn samen wat casual gamen. De competitie is er aardig af dus het gaat meer om het online samen een beetje bijpraten. Zo heel af en toe wordt er nog een kleine mini-lan georganiseerd. Maar we organiseren nog wel eens een WAN-party. Lekker de hele dag in Discord. Scheelt een hoop gesleep met spullen.
Deze pagina heb ik vooral gemaakt voor mijn werk. Ik ben docent ICT en om het project hardware en netwerken een beetje aantrekkelijk aan te bieden, kiezen we ervoor om jaarlijks een LAN-party te organiseren.
Op de volgende pagina’s is dan ook veel informatie te vinden over het organiseren van een LAN-party en mijn eigen game-geschiedenis.
JAWS-nl | JAWS is de nickname die ik al jaren gebruik bij het gamen. Deze nick droeg ik overigens al in 1987, toen ik als een van de eersten in mijn klas een plaatjesbeugel mocht gaan dragen. De verwijzing is dan ook niet naar de film over de lieve haaitjes, maar een verwijzing naar de JAWS uit de James Bond films. Met dank aan mijn oudere broer dus! Inmiddels heb ik -nl toegevoegd aan de nick omdat er nogal wat volgers zijn geweest die ook dachten origineel te zijn…
GESCHIEDENIS
Het online gamen begon rond 2000, maar het gewone gamen uiteraard veel eerder. Toen ik nog maar net kon lopen had mijn vader met veel pijn en moeite een zelfmaak PC in elkaar gezet. Daarop kon het destijds populaire spel PONG op worden gespeeld. Wij speelden het spel weinig, althans, ik, aangezien ik toch wel erg jong was. Nee, het echte
gamen moest nog even wachten. Zo was het omstreeks 1985 (ja, zo lang geleden) dat mijn vader van de zaak een Apple kreeg om thuis mee te werken. In de vakanties mochten wij dan spelletjes spelen. Ik kan me nog herinneren dat het eerste spelletje dat wij speelden het bekende Snake was. Ik weet niet of het toen ook zo heette, maar destijds was er dus een grote bak voor nodig om hetzelfde te doen als de mobieltjes van een paar jaar geleden…
Natuurlijk volgden de ontwikkelingen elkaar in rap tempo op en de PC van thuis werd steeds sneller. Uiteindelijk kwamen er kleurenbeeldschermen en al vlug had ik de smaak van gamen te pakken. Mijn broertje had genoeg gespaard voor een echte goede computer (486 DX 4!) En ik speelde graag spellen als Lemmings, Mechwarrior en Duke Nukem 3D. Ook Chuck Yaeger Air combat lag wel in mijn straatje. Mijn liefde voor fps en vliegsimulators wisselt zich nogal eens af.
In de tussentijd kocht ik voor mezelf een AMIGA 500 met maar liefst 2MB werkgeheugen! Dat was nog eens een supercomputer. Een beetje muziek maken, Sensible World of Soccer, Speedball en flipperen. Maar dan hield het wel een beetje op.
Mijn eerste echte PC was overigens een laptop. Een behoorlijk fijn ding met maar liefst een Pentium 1 processor! Daarop kon ik wel mijn volgende verslaving ontwikkelen. Warcraft II was de volgende stap in de gamegeschiedenis.
Vanaf dat moment ging het snel. Ik kocht steeds betere materialen (vaak voor vreselijk veel geld) en richtte mijn aandacht vooral op FPS, strategische spellen en Flightsims.
Toen ik op mezelf ging wonen (en met een 56k modem het www ontdekte) speelde ik mijn eerste spel online: Soldier of Fortune. Een bloederige FPS, maar erg leuk om te spelen. Toen ik een artikel las over een progamer die zijn geld verdiende met het spelen van Counterstrike, stapte ik over op deze super FPS. Al vlug richtte ik samen met een paar vrienden mijn eerste clan op: Tegelseweg 86, niet toevallig het adres van ons studentenhuis. www.t86clan.nl
We speelden regelmatig een warretje en konden goed mee met de middenmoot in Nederland. Na verloop van tijd lukte het ons niet meer voldoende spelers te vinden en stopten we actief met het spelen van wedstrijden. Ik stapte daarop over naar Definition-Gaming, ook een CS-clan, die op een wat hoger niveau speelde. Ik eindigde dan, in tegenstelling tot de wedstrijden met [T-86], vaak onderaan. Het werd tijd om het snelle reflexen-werk aan de jonkies over te laten en me te richten op een nieuw fenomeen in gameland. Battlefield 1942. Ik was meteen helemaal verkocht. Zeker nu ik FPS kon combineren met mijn blijvende drang om te vliegen. Via -=MDS=- en army of [GoT] kwam ik bij BEWARE terecht. Een Multi-gaming clan met ongeveer 100 leden waar ik tot op heden nog zeer tevreden lid van ben. Daar speelde ik eerst Battlefield 1942, liet Battlefield:Vietnam links liggen en stapte vervolgens over naar Battlefield 2.
Battlefield 2142 zag ik niet zitten dus ik bleef me richten op het betere knalwerk in Battlefield 2. Vervolgens kwam Battlefield Bad Company 2 uit voor de PC en dat heb ik weer opgepakt. Toch hebben we niet veel clanwars gespeeld. Ook BF3 bracht niet wat we ervan gehoopt hadden. Na een paar matches liet ik het spel links liggen, en BEWARE ook een beetje.
Op dit moment wordt er vooral Warzone gespeeld, afgewisseld met iets dat anderen spelen en ik aansluit. Dying Light, CS:GO, Battlefield 2042 e.d.
Voor een overzicht van alle gespeelde games van de afgelopen jaren moet je natuurlijk ook even Steam checken.
CLANS
[T-86] (Tegelseweg 86) 2001 – 2004
Counterstrike
Definition-Gaming 2003 – 2004
Counterstrike
-=MDS=- (Mannen Die Schieten) 2002 – 2003
Battlefield 1942
army of [GoT] (Gathering of Tweakers) 2003 – 2004
Battlefield 1942
BEWARE (Best Winning Army REunited) 2004 – 2018
Battlefield 1942
Battlefield 2
Battlefield Bad Company 2
Battlefield 3
World of Tanks
VDRZ (Vin Diesel’s War Zone) 2019 – heden
Call of Duty – Warzone (MW, CW & Vanguard)
The Pochinki Front 2017 – heden
PUBG
Valorant
STATS
ZELF EEN GAMING EVENT ORGANISEREN
Een lanparty is een grote of kleine bijeenkomst van jongeren (en ook wel ouderen hoor) die helemaal weg zijn van computergames. Centraal bij een lanparty staat het netwerk, dat de computers met elkaar verbindt. In de meeste gevallen neemt iedere bezoeker van de lanparty zijn eigen computer met monitor mee. Lanparty’s duren vaak een weekend lang. LAN staat voor Local Area Network, oftewel een lokaal netwerk. Je kunt hier dezelfde dingen meedoen als het Internet, maar dan vele malen sneller! Op een lanparty heb je geen last van lag (haperen en vertraging bij games door een slechte verbinding), en het downloaden van bijvoorbeeld patches, mods of maps gaat supersnel. Met de huidige internet verbindingen is het delen van allerlei interessante data minder interessant geworden, maar back in the days had iedereen DC++ draaien tijdens een LAN. Meerdere TB’s werden zo dan gedeeld.
DE SNELHEID VAN EEN LAN:
Op alle lanparty’s wordt tegenwoordig een gigabit netwerk uitgerold. Probleem ligt dan dus niet meer bij de verbinding, maar bij de snelheid van jouw harde schijf bij het wegschrijven van data tijdens het leechen.
Maar dat is natuurlijk niet alles. Een lanparty is gewoon ontzettend gezellig. Je kunt nu eens de mensen zien waarmee je regelmatig chat of waartegen je vaak speelt. En iedereen deelt dezelfde hobby: computers en games. Mocht je een spel niet aan de praat krijgen, of lukt het je niet om ‘op het netwerk’ te komen, dan is er altijd wel iemand te vinden die je hierbij wil helpen. Iedereen heeft het ooit moeten leren! Op een lanparty maak je ook zeker nieuwe vrienden. Een weekend lang, zeg je? Ja, waarom niet? Zolang je maar lol hebt toch? Verder neem je gewoon je slaapzak en matje mee, en je kunt prima slapen. Maar waarschijnlijk zul je zo min mogelijk van het feestje willen missen. Het is ook wel handig dat het wat langer duurt, want als je toch je computer gaat verslepen, kan je beter maar direct een tijdje blijven!
EN HOE GROOT ZIJN DIE LANPARTY’S NOU?
Dat verschilt ontzettend. Je hebt kleine lokale verenigingen die regelmatig bijeenkomsten organiseren voor zo’n 20-50 man, maar ook enorme lan-evenementen met honderden bezoekers, soms meer dan 2000! Daarnaast heb je nog heel veel middelgrote lanparty’s, van 50-150 man. Je kunt dus alle kanten op.
WELKE GAMES WORDEN ER DAN GESPEELD?
Eigenlijk van alles. De First Person Shooters hebben wel de overhand. Verder worden er regelmatig strategie games gespeeld en uiteraard ook andere spellen. Als je met een paar vrienden komt die dezelfde spellen spelen als jij, weet je zeker dat je je zult vermaken.
MAAR IS HET NIET GEVAARLIJK OM JE COMPUTER TE VERVOEREN?
Als je voorzichtig bent zeker niet. Vele honderden mensen bezoeken regelmatig lanparty’s, en er gaat vrijwel nooit wat stuk. Zolang je niks laat vallen gaat er ook niets stuk. Het grootste risico dat je loopt is een paar krassen op je computer kast.
IK WIL NAAR EEN LANPARTY!
Mooi! Kijk in de lanparty lijst voor alle komende lanparty’s.
IK TWIJFEL NOG…
Je moet zelf uitzoeken of lanparty’s iets voor jou zijn. Maar natuurlijk kunnen we je wel beetje op weg helpen. Bekijk eens wat filmpjes van LAN-party’s voor een indruk van hoe anderen een lanparty vinden. Een mooi filmpje kun je hier vinden.
HIERONDER ENKELE TIPS VOOR DE LANNER…
BENODIGDHEDEN:
Allereerst heb je natuurlijk een computer nodig. Aangezien veel LAN party’s sterk gericht zijn op het spelen van multiplayer spellen, heb je een betrekkelijk goede nodig. Je moet je natuurlijk ook nog kunnen aansluiten op het netwerk. Hiervoor heb je een netwerkkaart nodig. Als je zelf geen ervaring hebt met het installeren van hardware is dat niet zo’n probleem. Je kan een kennis vragen, of iemand op de lanparty zelf aanschieten. Het is niet zoveel werk als je weet hoe het moet. Naast een netwerkkaart heb je ook een netwerkkabel nodig. De netwerkkabel verbindt jouw computer via een hub of een switch met de rest van het netwerk. Een switch is een verzamelpunt in het netwerk. De netwerksignalen komen bij zo’n apparaat binnen en deze zorgt er dan voor dat die signalen aankomen bij de computer waarvoor de signalen bedoeld waren.
DE RISICO’S VAN VERVOER
Veel mensen (in de praktijk vaak ouders) vinden het een eng idee dat er gesjouwd en gereden wordt met zulke dure apparatuur. Ik zal hier niet gaan beweren dat het vervoeren van een computer even veilig is als hem gewoon op het bureau te laten staan, maar als je verantwoord met je spullen omgaat, loop je heel weinig risico. De volgende tips helpen je hierbij.
– Haal alle stekkers en accessoires los die los kunnen. Ze zouden anders kunnen afbreken, verbuigen (inclusief het metaal waarop de stekker zit aangesloten) of je kan er over struikelen of vast komen te zitten. Daarnaast kunnen ze ook krassen of gaten in de bekleding van de auto veroorzaken.
– Doe kleine kabeltjes in een doosje of zakje. Zo voorkom je dat ze bekneld raken tussen/onder iets zwaars.
– Draag voorzichtig. Probeer niet teveel tegelijk te nemen, Neem je tijd om goede grip op je kast of monitor te krijgen voordat je deze optilt.
– Zorg dat kast en monitor niet teveel speling maken, en dat ze zeker niet om kunnen vallen. Voor de duidelijkheid: uit ervaring weet ik dat monitoren en kasten omvallen of rollen kunnen overleven. Het is alleen niet aan te raden.
– Gebruik een deken of bijvoorbeeld kussens om het klappen van kast of monitor tegen elkaar of tegen de rand van de auto te voorkomen. Met een doek of deken kan je ook goed het beeldscherm van de monitor beschermen tegen krassen.
– Als je echt 100% op safe wilt spelen vervoer je je computer natuurlijk in de originele verpakking, voor de zuinige mensen onder ons.
– Bij stug geveerde auto’s kan je het beste het systeem op de achterbank of voorstoel plaatsen. Objecten die tussen de voor- en achterwielen inzitten schudden aanzienlijk minder.
Let op: Ga niet met een computer sjouwen waarop op de harde schijf belangrijke/vitale gegevens staan voor een persoon of bedrijf. Zorg altijd voor goede back-ups. Dit is sowieso een goed idee om te doen, of je nou naar lanparty’s gaat of niet.
GAMES
– Zorg dat alle spellen die je wilt gaan spelen soepel draaien, anders moet je op dat op de lan party zelf allemaal gaan uitzoeken, en dat is zonde van je tijd.
– Geef jezelf een (nick)naam. Veel mensen vergeten dat, en dan kun je rekenen op negatieve reacties. Het is trouwens wel een goede manier om duidelijk te maken dat je een complete noob bent.
– Bij sommige FPS spellen kan het voorkomen dat je geen server in de serverlijst ziet terwijl je zeker weet dat er eentje moet zijn. Een snelle oplossing is om iemand het ip adres van de server te vragen en dan in de console (gebruik ~) “/connect [ip-adres]” in te typen.
WELKE GAMES ZIJN POPULAIR?
Zelf vind ik de volgende games altijd een must om geïnstalleerd te hebben wanneer je naar een Lan-party gaat:
- CS:GO
- Battlefield 1942
- Unreal Tournament
- Flatout 2
- Company of Heroes
- Warcraft 3
- Left4Dead2
- Revolt
- Age of empires HD
- Team Fortress 2
- StarCraft 2
- Call of Duty 4
- Insurgency
- Wreckfest
- Secret Neighbor
- Warzone
- Among Us
- Valorant
- PUBG
- Rocket League
- WoT
- WoW
Aangezien de huidige spellen bijna allemaal een internetverbinding vereisen wordt er op lanparty’s ook steeds meer gelet op deze mogelijkheid. Vaak kun je (met wat snelheidsbeperkingen) toch online. Hier vind je een mooie lijst met toffe (vaak free to play) games voor een LAN-party.
BENODIGDHEDEN CHECKLIST
Heb je gedacht aan het volgende?
- PC Kast
- Monitor
- DVI/DP/Hdmi-kabel
- Stroomkabels
- Stekkerblok
- Evt. extra verlengsnoer
- Muis
- Muismat
- Toetsenbord
- Boxen (indien toegestaan, vaak niet)
- Headset
- UTP-kabel minstens 10m
- Externe HDD
- Windows installatie op cd of USB-stick of .cab files op harddisk
- Geld voor ongezonde en vette hap en drank
- Evt inschrijfbewijs of password om binnen te komen
- Eten/drinken
- Kussen (voor een comfortabel tukkie op je toetsenbord uiteraard)
- Kerstboom of andere verlichting
- Ventilatortje